«Квартал 95» і хор Верьовки заспівали про підпал будинку Гонтаревої, а міністру культури довелося вибачатися. Що відбувається?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На концерті «Вечірнього кварталу» комік Євген Кошовий разом із Національним академічним хором імені Григорія Верьовки заспівали пісню про згорілий будинок колишньої очільниці Нацбанку Валерії Гонтаревої. Номер викликав критику з боку політиків і самої Гонтаревої. Публічні вибачення принесли міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський та міністр економіки Тимофій Милованов. За участь у виступі «Кварталу» хор Верьовки отримав 30 тисяч гривень.

Що сталося?

Перед виходом Кошового і хору на сцену ведучий шоу Степан Казанін назвав пожежу в будинку Гонтаревої «яскравою подією». У самій пісні звучали фрази «Будинок горить у Гореничах, а в Лондоні Валєрія думає на Валєріча» — колишня глава Нацбанку звинувачувала в організації підпалу бізнесмена Ігоря (Валерійовича) Коломойського. У пісні розповідалося, як пожежники смажили на вогні шашлики, а люди у вогонь «соляру плескали». Пісня закінчується фразою: «Мораль така — хата згоріла від стида».

Як відреагували Гонтарева та Коломойський?

Гонтарева назвала пісню ганебною. «Це сором! Насміхатися над людським горем — це неможливо уявити в цивілізованому суспільстві! Щодо цинізму «Кварталу 95» сумнівів давно немає. Але участь у цьому народного хору — це вже ганьба для всієї країни», — сказала вона в коментарі «Радіо Свобода» і додала, що не звертатиметься до суду, оскільки немає сенсу.

Коломойський заявив, що йому дуже сподобалася пісня. «Браво!» — відреагував він. Бізнесмен додав, що особливо оцінив кінцівку пісні зі словами про «сором».

Реакція влади

Поки що на скандал не відреагували в Офісі президента, а з членів уряду публічно вибачилися тільки міністр культури Володимир Бородянський і міністр економіки Тимофій Милованов. Бородянський, зокрема, вибачився перед Гонтаревою і сказав, що йому соромно за хор.

«Вибачте, Валерія Олексіївна, мені соромно за Національний заслужений академічний український народний хор України імені Григорія Верьовки», — написав він у Facebook.

Міністр економічного розвитку Тимофій Милованов написав, що такий номер для зовнішніх інвесторів виглядає погано. «Більшість зовнішніх інвесторів сприймають Гонтареву як видатного реформатора. За її керівництва НБУ перейшов на гнучке курсоутворення та інфляційне таргетування [...]. Також вони не розуміють, наскільки сьогоднішня влада незалежна від Коломойського та інших олігархів. «Квартал 95» асоціюється з владою. І жарти проти Гонтаревої можуть і будуть сприйматися як підтвердження звʼязків між олігархами і владою», — написав він.

Реакція політиків

Політики та депутати негативно відреагували на номер «Вечірнього кварталу». У мережі також висловили невдоволення участю державного хору в подібному жарті.

«Кінець епохи Гідності. Легендарний хор, який співав «Реве та стогне» і гімн, тепер, без всякого смущєнія, затягує сумнівні пародії. Наступний етап — частушки та сороміцькі пісні? Ми справді згодні фінансувати перетворення хору зі світовим імʼям на приблатньонних лабухів без честі та совісті?» — написала співголова депутатської фракції «Європейська солідарність» Ірина Геращенко.

Лідер партії «Голос» Святослав Вакарчук назвав пісню «дном».

Що кажуть у хорі та «Кварталі»?

Гендиректор і художній керівник хору Зіновій Корінець сказав «24 каналу», що за номер відповідали режисери «Кварталу 95», а цей виступ він розцінює як «неприємну ситуацію».

«Нас запевнили, що це такий стьоб. Вони ж з усіх стібуться — з президента, політиків. Нас попросили заспівати разом з «Кварталом», — сказав він. За словами Корінця, хору заплатили 30 тисяч гривень за виступ у номері. Згодом «Студія «Квартал 95» теж відреагувала на скандал з піснею. Там заявили, що номер був політичною сатирою, і хор не несе відповідальність за матеріал.