Активістка Рита Бондар писала статті про «українських нацистів» для російського сайту. Потім сказала, що за нею прийшли з СБУ, та порвала свій російський паспорт. Що відбувається?

Автор:
Тереза Лащук
Дата:
Активістка Рита Бондар писала статті про «українських нацистів» для російського сайту. Потім сказала, що за нею прийшли з СБУ, та порвала свій російський паспорт. Що відбувається?

Із архіву Рити Бондар.

Активістка та журналістка Рита Бондар 21 березня написала, що у двері київської квартири, в якій вона живе, ломляться чоловіки з Міграційної служби. За годину пост видалили, а сама дівчина зникла. Згодом вона з’явилась у мережі та заявила, що це була поліція, якій не сподобалась критична стаття. Сьогодні Рита стверджує, що насправді це була СБУ, яку зацікавила її робота на російський сайт «Украина.ру». Він входить до холдингу Дмитра Кисельова. Пізніше дівчина взагалі стерла усі свої пости, що стосуються цієї ситуації. theБабель зʼясовував, що відбувається.

Рита Бондар 21 березня написала у Facebook, що до неї у квартиру ломляться невідомі чоловіки, які представилися працівниками Державної міграційної служби. Пізніше вона стерла пост і написала: «Відбій. Все в порядку. Все добре». Увечері того ж дня на своїй сторінці вона заявила, що увесь цей час з нею проводили «профілактичну бесіду» працівники поліції. Рита стверджувала, що правоохоронці прийшли до неї через статтю на сайті «Нігіліст». У ній дівчина критикувала поліцію за бездіяльність під час погромів ромських таборів.

А 26 березня Бондар написала новий пост, у якому заявила, що насправді до неї приходили працівники Служби безпеки України. Вони начебто утримували її сім годин, погрожували депортацією та вʼязницею за 161 статтею і намагались завербувати. Журналістка уточнила, що претензії до неї висувають саме через роботу на російський сайт «Украина.ру». Цей сайт входить у холдинг «Россия Сегодня», його генеральний продюсер — Дмитро Кисельов. На сайті «Украина.ру» часто зʼявляються статті про «українських нацистів» та «цензуру в Україні». Рита писала туди під псевдонімом Рима Войсток. Дівчина пояснює, що працювала з цим ЗМІ, бо потрібні були гроші, але остання стаття вийшла півроку тому, і тепер їй за це соромно.

Дівчина заявила, що боїться депортації, демонстративно порвала свій російський паспорт та зняла це на відео. Вона попросила розголосу та підтримки ЗМІ, активістів та правозахисників. Натомість більшість коментарів під її постами були негативними: її засуджували за роботу на «Украина.ру» і закликали повертатися до Росії. За кілька годин Бондар видалила всі свої пости.

Хто така Рита Бондар?

Маргариті Бондар 19 років. Вона народилась у Молдові. Коли їй було близько 10 років, вітчим дівчини купив у Росії земельну ділянку, і таким чином сімʼї вдалось отримати російське громадянство. Пізніше її сімʼя переїхала в Росію. За словами Рити, вона не хотіла жити в РФ і в 16 років переїхала до Києва. Зараз Маргарита має два громадянства: молдовське і російське.

Після переїзду гроші на життя Маргариті давав вітчим. Дівчина стверджує, що жила у сквотах і підробляла тим, що грала на скрипці на вулицях. Каже, що випустилася з київської школи та навіть вступила до Академії мистецтв, але навчання не завершила.

Згодом дівчина почала спілкуватися з людьми лівих поглядів і цікавитись анархо-комунізмом. А рік тому написала першу статтю для лівого видання «Спільне». Приблизно тоді вона почала цікавитись життям ромів в Україні та критикувати правих за погроми. У самої Рити є ромське коріння — її прабабуся була ромкою. Бондар також є правозахисницею: працює координатором в організації «Група моніторингу прав національних меншин». З російським сайтом «Украина.ру» дівчина почала працювати минулого року. У цей період кілька разів їздила в Москву, каже, що до батьків.

Що каже сама Рита

Рита розповіла theБабелю, що 21 березня до неї у двері справді намагалися вдертися троє чоловіків. Дівчина злякалась і викликала поліцію, проте відкрити двері патрульним не змогла, тому що ключів від квартири у неї нібито не було. Каже, що загубила їх, коли вигулювала собаку: «У мене зараз двохмісячне цуценя алабая, коли я його вигулювала, то посіяла ключі. Ранком я його вигуляла, всі пішли та закрили мене саму вдома», — сказала вона.

«Поліція приїхала і сказала: “А для чого ти нас викликала, якщо у тебе немає ключів”. Не знаю, можливо, вони [ті, хто ломився у двері] показали поліції свої ксиви. Почався кіпіш, приїхала власниця квартири, відкрила двері, мені ці троє мужиків сказали їхати з ними», — говорить Бондар.

Вона розповідає, що чоловіки посадили її в машину, сказали, що вони з СБУ та привезли в офіс. «Там вивалили все, що знають про мене, і цю погань про [те, що я працювала на сайті] «Украина.ру». Запитували, що відбувається у [редакціях сайтів] «Спільне» та «Нігіліст», хто головреди, хто журналісти, хто спонсори», — говорить Рита.

Вона стверджує, що її намагались вербувати. Каже, що готова була погодитись: «Я була б готова їздити в Рашку та зливати всю інфу, але звідки в мене гарантія, що вони не зіллють мене ФСБ або не кинуть, коли я перестану бути корисною? У мене доволі багато бекґраунду, який може не сподобатись росіянам. Хоча б те, що я співпрацюю з [колишнім координатором «Восток-SOS», а тепер керівником «Групи моніторингу прав національних меншин» Вʼячеславом] Ліхачовим».

У той час, коли вона активно писала про ромів, які живуть на Русанівських садах, їй почали погрожувати праві активісти (хто конкретно і з яких саме організацій, вона не уточнює). Журналіст сайту «Украина.ру» Владислав Мальцев написав статтю про Риту. У ній, за словами дівчини, йшлося про те, що «українські фашисти вбивають маленьку журналістку».

«Я йому написала: ти що, мужик, ох*їв, ти розумієш, що ти робиш? — розповідає Рита. — Він намагався допомогти, хотів узяти в мене інтервʼю, я відмовлялась. Він писав мені щодня, питав, як справи, скидав статті, свої думки про політику. Я подумала, що мабуть він більш-менш розумна людина, хоча працює на лайно-ресурс. Тоді я ще толком не знала, що це за ресурс, знала тільки, що вони пишуть не дуже приємні речі про Україну. У принципі я теж постійно критикую владу у своїх статтях, це для мене характерно, як і для інших лівих».

Улітку минулого року Рита приїхала в Москву навідати свою сімʼю, тоді ж потрапила в редакцію «Украина.ру». Там, за словами дівчини, її «почали обробляти». Рита стверджує, що почала співпрацювати із сайтом та особливо не вникала в те, що це за видання та хто його фінансує. Говорить, що усі статті, які вона писала для цього видання, дуже сильно редагували, а заголовки переписували.

«Моя остання стаття там вийшла у вересні минулого року. Я брала інтервʼю на марші ОУН-УПА, а текст вийшов із заголовком «Вам не страшно? Нацисти XXI століття пройшли маршем по вулицях Києва». Тоді я зрозуміла, що це п*здець. Я подивилася, що вони ще пишуть, і зрозуміла, що крепко влипла. Не знаю, можливо, я раніше навчилась писати, ніж думати».

Що кажуть правоохоронці

Прес-секретар Служби безпеки України Олена Гітлянська сказала, що жодної інформації про те, чи затримувала СБУ Риту Бондар, у неї немає, і порадила надіслати письмовий запит.

Натомість начальник управління патрульної поліції Києва Юрій Зозуля розповів, що Рита справді викликала поліцію, але коли правоохоронці прибули на виклик, дівчина відмовилась від допомоги.

«Справді, на її виклик приїздили патрульні. Однак вона сказала, що допомоги поліції не потребує. На вигляд з нею все було ок, жодних тілесних ушкоджень чи чогось подібного. Патрульні закрили виклик і поїхали», — сказав Юрій Зозуля і уточнив, що на той момент біля неї не було сторонніх людей.

Зараз Рита видалила всі свої пости у Facebook, які стосуються останніх подій. Говорить, що зробила це через негативні коментарі. Вона планує офіційно відмовитись від російського громадянства та хотіла б отримати українське.