«П’ятьох президентів одночасно бути не може». Перше інтервʼю кандидата в президенти Андрія Садового про союз із Анатолієм Гриценком, майбутню команду та кошти на вибори

Автор:
Марія Жартовська
Дата:
«П’ятьох президентів одночасно бути не може». Перше інтервʼю кандидата в президенти Андрія Садового про союз із Анатолієм Гриценком, майбутню команду та кошти на вибори

Фото надане Львівською міською радою

Міський голова Львова Андрій Садовий іде в президенти. Про це він заявив у середу, 3 жовтня, на молодіжному форумі у Львові. Для соратників лідера «Самопомочі» це не стало несподіванкою. Напередодні він зустрічався з народними депутатами від партії, лідерами обласних осередків і членами політради партії та офіційно озвучив свої президентські амбіції. А рішення про участь «Самопомочі» у президентських і парламентських виборах, за словами голови її парламентської фракції Олега Березюка, ухвалили ще півроку тому. У бліц-інтерв’ю theБабелю Садовий розповів, навіщо йому електричний стілець у вигляді посади президента, де братиме кошти на передвиборчу кампанію, і чи варто Гриценку очікувати на його підтримку.

Чи розглядала партія прізвища інших можливих кандидатів у президенти, крім вашого?

Були дискусії і розмови, ми довго зважували усі «за» і «проти». Кожна партія повинна мати претендентів на різні посади: президентів, прем’єрів, міністрів. Ми сприяємо цьому, тому що має бути кадровий резерв.

Ви анонсували, що представите членів своєї команди. Хто вони?

Там буде багато відомих людей, і найближчим часом я оприлюдню їх імена. Можете подивитися на список моїх колег у Верховній раді. Є Оксана Сироїд [вице-спікер парламенту], Єгор Соболєв [заступник голови фракції «Самопоміч»], Олег Березюк, є колеги-фахівці з різних напрямків. Разом ми будемо працювати на нашу перемогу.

Ви порівнювали посаду президента з електричним стільцем. Навіщо вам на той стілець сідати?

Щоб мене не мучила совість, що я не зробив те, що мав зробити.

Раніше, коли вас запитували про президентські амбіції, ви говорили, що працюєте мером Львова. Як тепер пояснюєте львівʼянам своє рішення?

Я не можу все своє життя працювати міським головою. Насправді я маю велику подяку і шану до львівʼян за ту довіру, яку вони висловили. Але щоб усі міста були успішними, потрібні якісні зміни. Моє завдання — вивести країну на іншу орбіту розвитку. За рівнем готовності країни до четвертої промислової революції та за людським потенціалом Україна має 34 позицію, за готовністю держінституцій — 94. Поляки, для порівняння, займають 36 і 39 позиції відповідно, США — третю і девʼяту, Сингапур — другу і першу. Усі цивілізовані країни — на одному рівні, а в Україні ситуація неординарна. У нас люди більш готові до викликів, ніж нереформована держава.

Три факти про передвиборчу кампанію Андрія Садового

  1. Згідно з вересневим дослідженням трьох соціологічних груп — «Центру Розумкова», КМІСу та «Социса», президентський рейтинг Садового складає 1,8% (або 2,2% серед тих, хто визначився з вибором). Для порівняння рейтинг лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка — 6,3 (7,5%). 

  2. Навесні цього року Гриценко пропонував Садовому не йти на президентські вибори окремо, а об’єднатися навколо більш рейтингового кандидата. Садовий до такого об’єднання не готовий, а його команда впевнена, що час підняти рейтинг ще є. 

  3. «Коли «Самопоміч» стартувала на парламентських виборах 2014 року, наша впізнаваність була 0,3% [результат партії склав 11,8%]. В березні ми будемо в іншій інтонації говорити про рейтинги», — говорить нардеп «Самопомочі» Олег Лаврик, який відповідає за партійну розбудову.

Ви тепер потенційний конкурент Петра Порошенка на президентських виборах. Неодноразово в своїх інтерв’ю ви наголошували, що «сміттєва блокада» у Львові була створена штучно людьми з Адміністрації президента. Зараз ви очікуєте якихось провокацій?

Ви знаєте, я своїми конкурентами вважаю черствість, хамство, байдужість. Ворогом є Росія, яка анексувала частину нашої території, а щодо Адміністрації… Хай роблять щось добре для України.

На яких тезах і принципах базуватиметься ваша передвиборча кампанія, що пропонуватимете людям?

Насамперед — модернізацію країни. Ми на десятки років відстали від світових лідерів. Якщо ми не об’єднаємо інтелект і силу нації, можемо просто загинути, ніхто у світі нас сьогодні не чекає. По-друге, потрібно повернути молодим українцям віру в свою країну. Без цього немає майбутнього. І, по-третє, необхідно розірвати коло політичної корупції. Моя велика мета — побудувати успішну країну, хочу це зробити і готовий покласти своє життя на це.

Чи ведете ви перемовини з іншими кандидатами в президенти, наприклад з Анатолієм Гриценком? Він хотів би, щоб ви його підтримали. Яким ви бачите об’єднання?

Я бачу велике об’єднання демократичних сил в парламенті, я до цього буду докладати максимальних зусиль. А на етапі президентських виборів кожен має можливість показати свою програму, команду — має бути цивілізований процес. Країною повинна керувати серйозна, фахова людина, яка може проводити зміни, готова продемонструвати можливість стрибка, повернути країну на орбіту цивілізованого світу.

Тобто про вашу підтримку Гриценка як кандидата в президенти зараз мова не йде?

У мене є хороші контакти з достатньо великою кількістю політиків, ми зустрічаємося, п’ємо каву, але у нас не швейцарська модель, і п’ятьох президентів одночасно бути не може.

За результатами вересневого опитування «Центру Разумкова», КМІСу та «Соцису» ваш рейтинг складає 1,8%. За рахунок чого ви будете його нарощувати?

Коли соціологи запитують людей, то четверо з пʼяти відмовляються спілкуватись. На сьогоднішній день Садовий і «Самопоміч» мають один з найвищих рейтингів довіри, а це важливіше за просто рейтинги. Наше завдання — конвертувати цю довіру на виборчих дільницях.

Звідки братимете кошти на передвиборчу кампанію?

Це питання завжди стоїть і стояло перед нами. Ми ніколи не мали значних коштів, тому повинні залучати багато людей, волонтерів. Те, що інші роблять за 1000 грн, будемо робити за 10, але так само фахово.