Опитування: 16% підтримують повернення Донбасу військовим шляхом, 22% готові дати областям автономію

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Майже дві третини українців (60%) підтримують дипломатичні шляхи вирішення конфлікту на Донбасі та лише 16% підтримують повернення окупованих областей військовим шляхом. Про це свідчать дані соцопитування, проведеного групою «Рейтинг» з 13 по 17 грудня.

38% підтримують ідею припинення військових дій і тимчасове замороження конфлікту, 22% за надання територіям статусу автономії у складі України. 8% — за повне відділення від України. Кількість прихильників воєнного вирішення зменшилася, але не набагато.

При цьому 7% українців вважають, що встановити мир на окупованому Донбасі неможливо, 9% впевнені, що окуповані території на сході України вже не можна повернути. Щодо тривалості повного повернення територій думки дещо відрізняються: 22% вважають, що для цього потрібно понад пʼять років, третина — від 1 до 5 років, і лише 14% стверджують, що потрібно менше року.

Після саміту в Парижі українці поліпшили своє ставлення до канцлера Німеччини Ангели Меркель (позитивне ставлення зросло з 60 до 69%) і президента Франції Емманюеля Макрона (з 39 до 52%). Ставлення до Володимира Путіна не змінилося — 72% ставляться до нього негативно. За останній місяць зросла кількість українців, які вважають Росію країною-агресором — з 64 до 70%. Протилежної думки дотримуються 21% опитаних.