Reuters: Переатестація Генпрокуратури може «поховати» українську справу Манафорта

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Реформа Генпрокуратури, що передбачає переатестацію прокурорів, може «поховати» кримінальні справи, в яких фігурує екскерівник виборчої кампанії Дональда Трампа і колишній політичний радник Віктора Януковича Пол Манафорт.

Про це пише Reuters з посиланням на слова деяких українських прокурорів, які виступили проти переатестації.

З ГПУ вже звільнено 13 прокурорів Управління спеціальних розслідувань, які займалися справами про корупцію Віктора Януковича та його оточення, до якого входив і Манафорт. Колишній глава управління Сергій Горбатюк заявив, що влада хоче за допомогою реформи отримати повний контроль над ГПУ, щоб у ній не було «інакомислення» з питання «чутливих» справ.

Ще троє прокурорів з управління Горбатюка сказали, що передача справ в інші департаменти чи іншим прокурорам фактично призведе до втрати більшості матеріалів. «Приблизно 50% інформації міститься в голові прокурора, вона не вноситься в офіційні документи [...]. Будь-яка передача цих справ є автоматичним їх похованням», — сказав глава одного з управлінь ГПУ Андрій Радіонов.

Він додав, що його управління вже втратило близько третини прокурорів, оскільки вони відмовляються проходити тести. «Ми були готові офіційно оголосити обвинувальні висновки щодо українських і американських громадян. Я витратив три роки, намагаючись зібрати все до купи, і тепер вони це скомкають, складуть все в коробку і передадуть», — додав Радіонов.

У чому звинувачують Манафорта в Україні?

Манафорт фігурує у розтраті понад мільйона державних коштів під час правління Януковича, сплачених юридичній фірмі США за надання висновку для оскарження рішення Європейського суду і доведення законності увʼязнення Юлії Тимошенко. Також він вказаний у «чорній бухгалтерії» Партії регіонів. За документами, Манафорт отримав понад $30 млн. Манафорт працював в Україні близько 10 років.