Журналісти виявили польську «фабрику тролів», яка просувала телеканал і політиків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Журналісти видання Investigate Europe викрили польську «фабрику тролів», яка під прикриттям агентства з піару в соціальних мережах за допомогою фейкових акаунтів просувала лівих політиків, а також Телевізійну телекомпанію Польщі (TVP), яку критикують за прихильність до правлячої партії та ненависть нацменшин.

Як пише Тһе Guаrdiаn, журналістка агентства Катаржина Прушкевич пів року пропрацювала в компанії Cat@Net і розповіла, що її працівники займалися «соціальним і політичним контентом» з метою залучення підписників. Кожен вів більш ніж десять фейкових акаунтів і робив пости як лівого політичного спрямування, так і правого. Загальне охоплення аудиторії Cat@Net перевищувало 15 млн користувачів.

За її словами, працівники Cat@Net «цькували» в соцмережах критиків TVP і при цьому просували члена польського парламенту від партії «Демократичний лівий альянс», коли він балотувався до Європейського парламенту на виборах у травні цього року. Деякі «тролі» зосередилися на темі авіації та оборони. Вони були націлені на ключових осіб держави, які приймають рішення про оборонні контракти.

Журналісти зазначили, що більшість працівників Cat@Net — люди з інвалідністю. Компанія за рахунок цього отримувала субсидії з Польського національного фонду реабілітації інвалідів.