Вночі: парламент Італії скорочує свій склад, війська США в Сирії змінили позиції, а керівництво НАТО їде в Україну

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Парламент Італії скорочує кількість депутатів

Італійський парламент прийняв законопроєкт, який передбачає скорочення кількості парламентаріїв з 945 до 600.

Як повідомляє Deutsche Welle, рішення підтримали 553 членів палати депутатів, проти — 14 парламентаріїв.

До цього рішення підтримала більшість у Сенаті. Відповідно до законопроєкту, у Верхній палаті (Сенат) тепер буде 200 депутатів, а не 315. У Нижній — (палата депутатів) — 400 місць, а не 630.

Ініціатором змін була лівопопулістська партія «Рух пʼяти зірок», яка становить ядро правлячої коаліції в Римі. У партії довгий час пропонували таке рішення, щоб знизити витрати на парламент і економити майже €300 тис. щодня.

Керівництво НАТО планує приїхати в Україну в кінці жовтня

Представники Північноатлантичної ради мають намір приїхати з візитом в Україну (Київ і Одеса) 30—31 жовтня.

«Це досить потужний сигнал підтримки суверенітету і територіальної цілісності України з боку НАТО. У той же час в одеський порт увійдуть кораблі постійної військово-морської групи НАТО», — сказав глава Представництва НАТО в Україні Олександр Вінніков, пише «Громадське».

За його словами, генсекретар НАТО проведе комісію, в якій братиме участь Володимир Зеленський. Керівництво НАТО також має провести зустрічі з депутатами і новим складом уряду.

Військові США в Сирії змінили позиції, щоб не заважати туркам

Президент США Дональд Трамп після консультацій з Пентагоном ухвалив рішення про передислокацію військових на півночі Сирії. В американському оборонному відомстві вирішили, що для контролю півночі Сирії потрібно створити зони безпеки за участю Туреччини, але та самостійно розгорнула в регіоні бойову операцію.

«Туреччина вирішила діяти самостійно. У результаті ми з міркувань безпеки перемістили війська на півночі Сирії таким чином, щоб вони не опинилися на шляху можливого турецького вторгнення», — повідомили в Пентагоні, пише Інтерфакс-Україна.

Туреччина почала проводити операцію відразу після заяви президента США Дональда Трампа про виведення американських військ з цього району і припинення підтримки курдів. Атаки на курдів почалися 7 жовтня.

Адміністрація Трампа відмовилася співпрацювати у справі про імпічмент

Адміністрація Дональда Трампа офіційно відмовилася співпрацювати зі слідством у справі про імпічмент президента США.

Як пише BBC, в Білому домі назвали лист, направлений лідерами демократів, «конституційно недійсним» і відхилили його.

Відповідь Білого дому послідувала після того, як Адміністрація президента заборонила послу США Гордону Сондленду в Європейському Союзі свідчити в Конгресі в рамках розслідування про імпічмент.