Сенцову вручили Національну премію імені Тараса Шевченка за фільми «Гамер» і «Носоріг»

Дата:
Сенцову вручили Національну премію імені Тараса Шевченка за фільми «Гамер» і «Носоріг»

Комітет з Національної премії України імені Тараса Шевченка / Facebook

Звільненому українському режисеру Олегу Сенцову вручили Національну премію імені Тараса Шевченка в номінації «Кінематографія» за фільми «Гамер» і «Носоріг». Про це повідомляють на сторінці комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка в Facebook.

На Шевченківську премію фільми Сенцова висунула Національна спілка журналістів України. Режисерові присудили перемогу ще в 2016 році, коли він перебував в увʼязненні в Росії, але отримав він її тільки зараз.

«Відбулася зустріч голови комітету, письменника Юрія Щербака з лауреатом Національної премії — 2016 кінорежисером Олегом Сенцовим. Пʼять років заслужена нагорода чекала лауреата. Незабаром її вручать митцю», — йдеться в повідомленні.

Лауреат отримує диплом, почесний знак та грошову премію, розмір якої щорічно встановлює президент України. Так, у 2016 році розмір Шевченківської премії склав 192 тис. грн, а в 2017 і 2018 роках — 240 тис. грн.

  • Шевченківська премія є найвищою державною нагородою в галузі культури і вручається в шести номінаціях. Претенденти на премію проходять кілька етапів відбору.
  • Комітет з Національної премії імені Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2019 року. У номінації «Публіцистика, журналістика» були обрані двоє лауреатів — Богдан Горинь та Оксана Забужко. У номінації «Музичне мистецтво» лауреатом премії названий Володимир Шейко. У номінації «Візуальне мистецтво» премію вручили Василю Чебанику. У номінації «Кіномистецтво» лауреатом став Роман Бондарчук. У номінації «Театральне мистецтво» премію отримав Ростислав Держипільський.