Facebook і Twitter дадуть свідчення у Конгресі щодо справи про втручання Росії у президентські вибори в США

Автор:
Анастасія Котова
Дата:
Facebook і Twitter дадуть свідчення у Конгресі щодо справи про втручання Росії у президентські вибори в США

Сьогодні директори Facebook і Twitter дадуть свідчення в Конгресі США в межах розслідування можливого втручання Росії у президентські вибори в США в 2016 році, а також вплив своїх платформ на мислення людей, пише The New York Times.

Головний операційний директор Facebook Шеріл Сендберг та головний виконавчий директор Twitter Джек Дорсі планують відповісти на питання законодавців, застосовуючи дві основні тактики: примирення, а також інформування про заходи компанії щодо боротьби з маніпуляціями та дезінформацією.

«Ми надто пізно відреагували й діяли занадто повільно. Ми винні. Але покращуємо пошук і боротьбу з нашими супротивниками, від фінансово мотивованих ферм тролів до військових розвідок», — йдеться в підготованих свідченнях Сендберг.

У свідченнях, опублікованих у вівторок, Дорсі вказав: «Twitter підходить до цих завдань з простим питанням: як ми можемо більше довіряти людям, що використовують наш сервіс? Ми знаємо, як залучити більше довіри до нашої платформи, щоб вона була максимально прозорою».

Обом керівникам доведеться відповідати в комітеті Сенату з розвідки на жорсткі питання про маніпуляції іноземних спецслужб у соціальних мережах. Потім Дорсі розкаже в Комітеті з енергетики й торгівлі в Палаті представників США про модерацію контенту соцмережі.

Однак після недавньої критики президента США Дональда Трампа, який заявив, що соціальні мережі навмисно приховують і не публікують деяку інформацію, законодавцям навряд чи буде достатньо стратегії примирення представників Facebook і Twitter.

Останнім доведеться пояснити, що компанії роблять для запобігання дезінформації й маніпуляції на проміжних виборах до Конгресу в листопаді. На думку експертів, комітет справді хоче сильно натиснути на ці компанії, щоб не допустити повторення ситуації з президентськими виборами 2016 року. Тоді користувачі, підтримувані Росією, використовували Facebook, Twitter, YouTube і Google задля розпалення ворожнечі.

Представники комітету Сенату з розвідки також запросили виконавчого директора Alphabet (материнської компанії Google) Ларрі Пейджа для свідчень у середу. Але компанія відмовилася відправити Пейджа і замість цього надала письмові свідчення старшого віце-президента Google з глобальних справ Кента Вокера. Він стверджує, що Google менш проблемний і вразливий для іноземного втручання, ніж Facebook і Twitter.

Представники соцмереж виступлять у Вашингтоні вже втретє менш ніж за рік. Восени минулого року в Конгресі відбулися слухання, присвячені «поширенню в інтернеті екстремістських матеріалів і російської дезінформації», метою яких було розслідувати втручання Росії у президентські вибори в США та визначити методи боротьби з російською пропагандою.

Тоді юристи Facebook, Google і Twitter розповіли про російські рекламні кампанії на своїх платформах перед президентськими виборами 2016 року. У квітні глава Facebook Марк Цукерберг засвідчив, що персональні дані користувачів, передані в політичну консалтингову фірму Cambridge Analytica без їх згоди, внаслідок цього стали доступними російським спецслужбам.